Premiul MOL pentru sănătatea copiilor 2022 - Cântăm și ne mișcăm pentru sănătate

LoisVaduva

Proiectul Cântăm și ne mișcăm pentru sănătate a fost implementat de Universitatea Emanuel din Oradea în perioada decembrie 2022 – august 2023, și a avut următoarele activități:

În perioada de desfășurare a proiectului, au avut loc 126 de sesiuni de terapie. Dintre acestea, 10 au fost sesiuni de grup cu preșcolari în grupa mică, 12 cu cealaltă grupă mică, 11 cu grupă mijlocie, 11 cu preșcolari grupa mare; au avut loc 81 de sesiuni individuale cu copii cu nevoi speciale. În lunile mai și iunie au avut loc 5 sesiuni de muzicoterapie cu preșcolari refugiați din Ucraina. De asemenea, a avut loc o sesiune de muzicoterapie comunitară cu tineri cu dizabilități prin evenimentul Zone Club

În centrul proiectului au avut loc sesiunile de terapie în care studenții și cadrele didactice ale specializării Muzică, împreună cu un doctor în kinetoterapie, Dr. Viorica Cun, au desfășurat sesiuni săptămânale de muzicoterapie combinate cu kinetoterapie, scopul principal fiind reducerea anxietății copiilor, reducerea agitației, îmbunătățirea puterii de concentrare, dar și creșterea nivelului de bucurie. Terapiile prin muzică și mișcare au fost desfășurate atât în sesiuni individuale, cu copii care au diagnostic cu prognostic limitat, cât și în grupuri de aproximativ 20/30 de copii preșcolari, care au avut nevoie de ajutor în gestionarea emoțiilor și în a gestiona deficiențe de concentrare.

În ceea ce privesc sesiunile cu preșcolari, acestea s-au împărțit în funcție de vârsta copiilor. Cu copiii preșcolari înscriși la grupa mică (3/4 ani), activitățile principale au fost: jocuri de Freeze, scaune muzicale, cântece cu semne, jocul introductiv cu maracas. Scopurile terapeutice vizate au fost îmbunătățirea atenției, dezvoltarea memoriei și încurajarea socializării. În acest colectiv au participat la sesiuni și doi copii cu nevoi speciale, iar în acest caz, scopul terapeutic a vizat și sprijinirea psiho-socială al acestora.